Dr. Roxane Oberbrunner V
2014-02-06

WordPress historia

WordPress föregångare hette b2/cafelog och i maj 2003 uppskattar man att cirka 2 000 bloggar använde sig av b2/cafelog. Det var Michel Valdrighi som skrev PHP-koden som användes av b2/cafelog, som senare kom att bli WordPress. 2003 var också året då WordPress startades, detta efter att Matt Mullenweg och Mike Little ville bygga vidare på den gamla b2/cafelog-koden och bildade då WordPress. Namnet kom en vän till Mullenweg på.

WWWWordPress har sedan starten 2003 ständigt tagit nya steg mot att bli den stora gigant som det idag är på marknaden. Företagets mål har alltid varit att tillhandahålla ett verktyg som gör det enklare att skriva, redigera och lägga upp texter på internet. Det har visat sig klart och tydligt att det finns ett behov för en sådan tjänst. WordPress är nämligen världens största företag när det kommer till bloggplattformer. I en kultur där nästan alla har en blogg eller i alla fall läser bloggar kan man förstå att WordPress sannerligen är ett stort företag.

Vad som har gett WordPress den stora framgången som företaget uppnått är en blandning mellan teknisk skicklighet och en förmåga att kunna marknadsföra sig på rätt sätt. Bloggar gör ofta reklam för den plattform de använder utan att göra någonting mer än att bara använda den. När någon ser att deras favoritbloggar använder sig av till exempel WordPress är det väldigt troligt att denne personen kommer att starta sin blogg hos WordPress och på så vis fortsätter det.

Tack vare att Matt Mullenweg och hans medhjälpare kunde erbjuda en produkt som visade sig vara mycket bättre än konkurrenternas kunde de snabbt ta allt större kontroll över marknaden. Det som gjorde WordPress unikt jämfört med konkurrenterna var bland annat att de hade sökmotorvänlig funktionalitet. WordPress klarade också av att många var online samtidigt vilket gav dem ett gott rykte.

Det som företaget på senare tid har satsat på är dels att förbättra kompabiliteten mellan HTML och PHP för att på så sätt göra användningen av applikationer enklare. 2005 började WordPress med att ha olika teman vilket gjorde att användarna kunde göra programmet mer personligt. Det var en succé och WordPress har fortsatt att öka i popularitet.

Categories: Internet