Dr. Roxane Oberbrunner V
2022-06-16

Att välja utbildning till gymnasiet

Mot slutet av högstadiet kommer den där viktiga frågan: vilken gymnasieutbildning ska jag välja? För en del är svaret självklart medan andra inte har en aning om vad de vill. Det finns dock några saker du kan tänka på för att göra det lättare att hitta rätt.

Börja i god tid

Stora beslut känns ofta skrämmande och det är då lätt att skjuta på processen och lämna det till ”en annan dag”. Dock brukar detta bara göra det svårare i längden. Börja tidigt med att tänka igenom och se över alternativ! Du behöver inte fatta ett beslut med en gång, men ger du dig själv gott om tid att reflektera kommer det bli lättare att fatta rätt beslut när det är dags.

Tänk på framtiden

Vet du vad du vill jobba med i framtiden? Se över vad som krävs för olika universitetsutbildningar eller vilken yrkesförberedande utbildning som kan passa dig. Är du osäker kan det vara en bra idé att välja ett brett studieförberedande program. Det finns bra information online som kan hjälpa dig på traven.

Välj med hjärtat

I slutändan är det allra viktigaste att du väljer något just du är intresserad av. Välj det som känns rätt hellre än vad andra tycker att du ”borde” välja. Då hamnar du oftast rätt till slut.

Categories: Okategoriserade